Tijdens Open Monumentendag zet heemkring Notrevic in Noorderwijk koster-componist Armand Toremans in de kijker.

Armand Toremans (1895-1992) was koster in de Sint-Bavokerk en een bekende Noorderwijkenaar.

De erven Toremans werkten mee aan de expo van Notrevic in de Sint-Bavokerk.

Tijdens de expo is in de Sint-Bavokerk muziek van Armand Toremans te horen.  Je kan zondagnamiddag tussen 12 en 17 uur in de Sint-Bavokerk aan de Ring in Noorderwijk gratis naar de expo Armand Toremans gaan kijken.


Over Armand Toremans:  "Armand Toremans werd in 1895 geboren in Morkhoven en stierf in 1992 in Herentals. Hij werd in 1912 benoemd tot koster–orgelist in Morkhoven. Een paar jaar later verhuisde hij naar Noorderwijk en werd daar koster-orgelist van 1920 tot in 1961. Bij zijn afscheid kreeg Hij het felbegeerde Sint-Rumolduskruis. In de vooroorlogse periode tokkelde hij ook op de piano als begeleiding bij stomme films. Armand Toremans was in de kempen bekend voor zijn muzikale kennis en voor de meer dan 400 liederen die hij componeerde. Denken we maar aan het lied Onze Lieve Vrouw op 't zand.

Hij schreef ook meerstemmige missen, waarvan er enkele in de St.-waldetrudiskerk Herentals werden uitgevoerd. Tientallen jaren lang zwaaide Armand Toremans het dirigeerstokje in verschillende fanfares in Morkhoven, Noorderwijk, Voortkapel, Olen en Herenthout. In Noorderwijk en Herenthout was hij ook nog koorleider, en hij bespeelde jarenlang het orgel als begeleider van het St.-Janskoor op de Molekens. Armand Toremans was een ware muzikale pionier in de Kempen."